Licht uit, spot aan: De hoofdrol in je eigen levensverhaal

maak een levensverhaal met en voor je kleinkinderen“Oma, kom ik ook in de film?” Enthousiast huppelde de kleine Emma door de tuin van hun prachtige vakantiehuis in Italië. Ze hadden deze week een documentairemaker op bezoek die hen uitgebreid interviewde over hun leven en mooie beelden maakte van hun familie, het fijne huis en de omgeving waar ze al heel wat jaartjes vakantie vierden. Op de golfclub had oma hierover gehoord en ze vond het een fantastisch idee om hun eigen levensverhaal te laten vastleggen op video. Dit was precies het juiste moment: nu waren ze nog vitaal en konden ze nog goed verhalen vertellen en herinneringen ophalen. Het was een unieke ervaring en een waardevol cadeau voor haar kinderen en kleinkinderen. En ze vond het heerlijk om de hoofdrol te spelen in haar eigen film!

 

Levensverhaal niet alleen als boek maar ook als video

Als je levensverhaal op Google intikt, dan krijg je pagina’s vol met websites over geschreven levensverhalen te zien. Op Wikipedia staat dan ook volgende omschrijving: „Een levensverhaal of levensgeschiedenis beschrijft een deel van iemands leven. Er zijn overeenkomsten met de autobiografie: beide zijn op schrift gestelde verhalen die een levensloop beschrijven.” Pas al je video of film op Google erbij zet, komen er websites die aanbieden om een video te maken van een levensverhaal. Een vrij nieuwe ontwikkeling die helemaal past in deze tijd waarin iedereen van alles en iedereen foto’s en video’s maakt.

Hoe fijn is het om verhalen en herinneringen door te kunnen geven. Om een stukje familiegeschiedenis vast te leggen voor kinderen en kleinkinderen? En om dat relatief eenvoudig te doen? Om in een dag of een paar dagen je verhaal te vertellen. Dat kan ook samen met een kind of kleinkind dat vragen aan jullie stelt. Een groot voordeel van een levensverhaal op film boven een geschreven levensverhaal is dat je de ander ziet en hoort praten, lachen en bewegen. En dat is absoluut van onschatbare meerwaarde.

 

Hoe regel je dit zo eenvoudig mogelijk?

oma als hoofdpersoon in haar eigen film

  1. Op welke plaats in Europa komen jullie graag of zijn jullie vaak geweest? Is dat de plaats waar jullie gefilmd willen worden en jullie levensverhaal willen vertellen?
  2. Willen jullie dat ook jullie kinderen en kleinkinderen bij de opnames aanwezig zijn? Overleg dan of ze dat willen en wanneer jullie een gezamenlijk verblijf kunnen plannen.
  3. Bedenk vast over welke periodes of gebeurtenissen het levensverhaal moet gaan. Over welke onderwerpen willen jullie in jullie videoportret vertellen? Welke verhalen willen jullie delen met jullie kinderen en kleinkinderen? Verzamel vast foto’s die te maken hebben met deze gebeurtenissen. Ook oude, zwart-wit foto’s zijn erg leuk om te gebruiken in jullie levensverhaal. Bijvoorbeeld van jullie eigen ouders en andere familieleden, als die foto’s er zijn.

   

  Willen jullie graag een professioneel levensverhaal?

  Dan kan ik jullie helpen. Ik kan ook op locatie in Europa jullie levensverhaal filmen. Dat doe ik op video: snel en gemakkelijk. Van de foto’s en ander materiaal dat jullie hebben, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret. Dat krijg je dan op DVD en USB-stick meteen aan het eind van de opnameperiode.

  Willen jullie meer weten? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In een half uur onderzoeken we telefonisch of ik jullie kan helpen.

   

  NEEM NU CONTACT OP

   
   

  Ik ben Marjolijn van der Veeken, gediplomeerd documentairemaker en tekstschrijver. Ik heb zelf ervaren hoe groot de leegte is en hoe groot het gemis is na het overlijden van dierbare familieleden, zoals ouders en grootouders. Als er geen tastbare verhalen en herinneringen meer zijn, als ze hun levensverhalen niet hebben doorgegeven.

   
  Daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om video’s te maken van levensverhalen. Ik wil speciale herinneringen aan dierbaren creëren door hun levensverhalen op video vast te leggen. Hierbij combineer ik mijn eigen ervaringen van het verlies van mijn ouders met mijn passie om met video en het monteren van video en foto’s mooie, blijvende herinneringen voor anderen te maken.

  Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57