Anderen over verhalen en herinneringen

Wat zeggen anderen over het vertellen van verhalen en het vastleggen van herinneringen?

anderen over verhalen en herinneringen

Over het nut van verhalen vertellen en herinneringen vastleggen zeggen anderen ook veel. In dit overzicht van interessante artikelen over dit onderwerp die ik ben tegengekomen, lees je meer hierover:

  • zaken die zo anders zijn dan bijvoorbeeld het leven van je grootouders,
  • de grote waarde van goede gesprekken over je familie en
  • het belang van het vastleggen van herinneringen.

 

Drie grootmoeders over de tijd waarin zij aan de universiteit studeerden

Enkele citaten uit een artikel in NRC van 3 november 2021 waarin 3 kleinkinderen in gesprek zijn met hun grootmoeder over hun jeugd: “Drie grootmoeders over de tijd waarin zij aan de universiteit studeerden”. Een oma hebben die op haar achttiende naar de universiteit ging, is zeldzaam. Wat zijn de verschillen tussen toen en nu? Drie grootmoeders praten erover met hun kleinkind.

„Het was wel gek dat ik geen enkele vrouwelijke docent had.”

„Vrouwen werden toen nog eervol ontslagen zodra ze gingen trouwen.”

„In mijn studietijd had ik zelf niet door hoe speciaal het was dat ik studeerde.”

„Veel dingen waren toen anders… Een eigen bankrekening had je ook niet, want als vrouw mocht je amper zelfstandig handelen. Toch besteedde ik daar toen weinig aandacht aan.”

„Ik vind het heel leuk dat mijn oma op de universiteit heeft gezeten in een tijd waarin dat nog niet de norm was.”

Lees het hele artikel op de website van NRC.
 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

In gesprek met je ouders

anderen over verhalen en herinneringenRené Diekstra schreef in 2020 het boek “In gesprek met je ouders – handleiding voor je belangrijkste interview” met als ondertitel: Om te weten waar je bent of waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan komt”.

Voor dit belangrijke interview heeft hij een interviewschema gemaakt. In dit boek gaat hij in op de vragen die je aan je ouders kunt stellen. Deze vragen gaan over onderwerpen als gezin van herkomst, jeugd, school, werk, gezin en hobby’s. Dit zijn enkele citaten uit dit boek:

„De geschiedenis van je ouders is de geschiedenis van jezelf.”

„Mensen zijn als ijsbergen. Meer dan 90% van hun leven, van hun ervaringen, herinneringen en gevoelens gaat verborgen onder het oppervlak van de zee van alledaagse beslommeringen. Alles wat we van hen lijken te weten is wat we zien en horen in onze dagelijkse omgang.” (Valentine Winsey in haar boek “Yourself as History” – 1992)

„Toen ik mijn vader belde om hem te vragen of hij zich door mij over zijn leven wilde laten interviewen, was ik behoorlijk zenuwachtig. Ik had eigenlijk gedacht dat hij het maar een vreemd verzoek zou vinden […] Maar tot mijn verbazing reageerde hij heel positief. Het was alsof hij erop had zitten wachten tot iemand hem eindelijk eens zou vragen zijn verhaal te vertellen.”

Lees meer over je belangrijkste interview met je ouders.
 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

“Laat voldoende informatie achter over je leven”

Dit zegt Alexander Rinnooy Kan over het vastleggen van herinneringen:

„Mijn boodschap is vooral: laat voldoende informatie achter over je leven voor je kinderen en kleinkinderen. Daarmee verwijs ik ook naar wat ik zelf heb meegemaakt. Ik weet eigenlijk heel weinig van mijn ouders.[…] Ik vind het jammer dat ik heel weinig weet over hun leven, hun voorgeschiedenis, terwijl dat toch een stempel drukt op mezelf. Ik heb in 2018 een boekje geschreven met de titel ‘Bordjes duiken, Ervaringen van een Optimist’. Ik wilde opschrijven wat ik zelf heb meegemaakt. Onder meer voor mijn kinderen en kleinkinderen, maar ook voor anderen. […] Welke vorm je ook kiest: of je het vertelt of opschrijft of inspreekt of opneemt. Dat maakt niet uit. Wat het oplevert zijn mooie herinneringen en passant kunnen je kinderen er misschien ook nog wat van leren.”

Dit is het antwoord op de vraag: “Heeft u tips voor mensen die nu met pensioen zijn of bijna met pensioen gaan?” uit een serie artikelen met de titel:

„Bekend met pensioen: ‘Laat voldoende informatie achter over je leven’”
 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

“Wees maar blij dat je oud mag worden”

Liesbeth Rasker maakt podcasts over rouw en verlies met als titel “Dag voor dag” en is nu bezig met een tweede serie. Deze podcast gaat over het gesprek dat ze met haar zus had over haar moeder. Een prachtig positief gesprek over hun moeder en met voorbeelden die je zult herkenen als je zelf een dierbare verloren hebt. Maar ook met de oproep om zo veel mogelijk te genieten van het leven en van elkaar.

„ Ik ben een beetje jaloers, ja! Dan hebben ze allemaal leuke verhalen over hoe ze was. Aan de ene kant vind ik het heel mooi, aan de andere kant ben ik jaloers.”

Lees meer over dit gesprek op de website van Liesbeth Rasker, Dag voor dag.

Daar kun je ook deze podcast beluisteren.
 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

Het zit in de familie

Het zit in de familieSandra Konrad is psychologe en familietherapeute. In dit boek laat ze zien hoe we gevormd zijn door onze familie en hoe we onze familie in onze herinneringen en genen meedragen. We worden niet alleen in onze familie geboren, maar ook in de geschiedenis van onze familie. Elke familie heeft positieve en versterkende kanten, maar ook donkere kanten en geheimen, die vaak als een rode draad door verschillende generaties heenlopen.

„ Ik hoop dat ik ook jou als lezer aanmoedig om over je leven na te denken in relatie tot je familie. Misschien lukt het je om positieve dingen te ontdekken die overgedragen zijn, zoals moed, weerstand of de gave het leven met humor te benaderen. En misschien ontdek je ook een paar schadelijke dingen die overgedragen zijn waar jij of andere familieleden onder lijden of geleden hebben.”

Het is interessant om bewuster de patronen in je familie te herkennen. In dit boek vind je hierover heldere uitleg met praktische, herkenbare voorbeelden.
 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

Slotcouplet

Sander de Hosson is longarts en schrijft over zijn ervaringen als longarts. Deze wijze tips haalde ik uit zijn boek “Slotcouplet”:

„Praat met elkaar over al die mooie momenten die er waren. Hier en juist nu. Want morgen, als het voorbij is, is dit nooit meer in te halen.”

„Heel soms zet ik haar muziek nog op. En dan denk ik terug aan dat prachtige moment en aan wat ze mij geleerd heeft. En dan danst ze weer. Dan danst ze nog. En daarna voel ik weer die ademloosheid. Het is een waardevolle herinnering die mij troost biedt.”

 
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
 

Meer weten over het vastleggen op video van bijzondere verhalen en mooie herinneringen? Van een stukje familiegeschiedenis van jouw familie? Ik kan je hiermee helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op.
 

NEEM NU CONTACT OP

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57