Over Marjolijn

Zet de eerste stap om een levensverhaal vast te leggen

oma leest voor aan kleindochter
oma leest voor aan kleindochter

Het eerste wat ik gefilmd heb, is mijn moeder die een sprookje voorleest aan mijn tweejarige dochter. Kort daarna overleed mijn moeder. Dit is het enige filmmateriaal dat ik van haar heb…

Hoe graag had ik meer filmpjes van mijn moeder gehad om aan mijn kinderen en neefjes te laten zien, zodat zij een beter beeld van hun oma hadden kunnen krijgen. Helaas, ik heb er te lang mee gewacht.

Toen een oom van mij een paar jaar later ernstig ziek werd, kreeg ik het idee om hem te filmen. Ik wilde hem laten vertellen over zijn leven zodat zijn jonge kleinkinderen als ze groter zouden zijn, wél beelden van hun opa konden bekijken.

Gelukkig vond mijn oom dit ook een goed idee en heb ik hem uitgebreid geïnterviewd en gefilmd. Op verschillende plekken in zijn huis vertelde hij over zijn leven. Samen met een heleboel foto’s is het een prachtige documentaire geworden.

José, 75 jaar: “Je maakte een overtuigende en enthousiaste indruk en daarom vonden we het meteen een goed idee. Je geeft in de film een heel levendig en juist beeld van Pim. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat, dat is echt uniek en onbetaalbaar.”

 

Als documentairemaker maak ik verhalen van mensen zichtbaar
Als documentairemaker maak ik verhalen van mensen zichtbaar

Dit idee heeft mij geïnspireerd om mijn droom te gaan leven. Ik ben Marjolijn van der Veeken, documentairemaker, en ik kan je helpen om jouw ouders of grootouders te filmen als ze hun levensverhaal vertellen. Ik zorg ervoor dat je een mooie film krijgt die voor jou en jouw familie van onschatbare waarde is.

En jij?

Hoe vaak heb je niet ademloos geluisterd naar de verhalen van je (groot)ouders over hun jeugd en over de oorlog? Of samen oude fotoboeken bekeken en herinneringen opgehaald? Daarbij heb je vast wel eens gedacht: wat jammer dat er een moment gaat komen waarop dit niet meer kan.

Dat hun jeugdherinneringen verloren gaan. En dat bepaalde verhalen uit hun leven nooit meer verteld worden. Of misschien word je verdrietig, als je beseft dat je kinderen deze verhalen nooit zullen horen.

Waarom wacht je met het vastleggen van die verhalen uit je eigen familiegeschiedenis? Het kan zo maar ineens te laat zijn. Ik help je graag om daarvan een mooie video te maken. Door je oma, opa, vader of moeder te filmen, als ze hun verhalen vertellen. Het beeld van deze persoon wissel ik af met hun foto’s die gaan over het verhaal dat ze vertellen.

Dus neem vandaag nog contact met mij op en bespreek de mogelijkheden. We kunnen dan snel een film maken van een deel van jullie familiegeschiedenis. Zodat bijzondere verhalen op die manier bewaard blijven voor het nageslacht.

Marina, 62 jaar: “Ik ben zo blij dat we contact met jou opgenomen hebben. Mijn zusje had je bij ons aanbevolen. Samen hebben we een mooi document van het levensverhaal van mijn moeder gemaakt. Vooral de foto’s erbij maken het heel compleet. Ik ben erg blij dat we dit nu tóch gedaan hebben!”

Vind je dit interessant?
Vul dan nu eerst de gratis levensverhaal-check in en ontdek wat je nog wilt weten…

DOE NU DE GRATIS LEVENSVERHAAL-CHECK

Over Marjolijn… wie ben ik?

Toen ik bijna 20 jaar geleden begon met filmen, heb ik vooral ons gezin gefilmd. Ik voelde een soort drang om het opgroeien van onze kinderen niet alleen op foto’s vast te leggen, maar ook op film. Beeld is mooi, maar geluid en beweging voegen zoveel toe, geven zoveel meerwaarde.

Ik wilde niet alleen filmen, maar ik wilde er ook iets moois van maken. Dus ik heb leren monteren. Zo kon ik de beste stukjes film gebruiken, geluid regelen, titels, overgangen en muziek toevoegen en er op die manier een mooie video van maken.

In de privésfeer heb ik veel gefilmd en gemonteerd. En ik heb hiervan veel, heel veel geleerd. Nu gebruik ik mijn kennis en ervaring om voor anderen mooie documenten te maken en herinneringen vast te leggen.

Mijn eerste korte docu

Afgelopen jaren heb ik een aantal professionele film- en montagecursussen gevolgd. Marijke Hoebée en Leonie Beunen werken beiden als freelance filmmaker en maken regelmatig documentaires voor tv en andere opdrachtgevers. Van hen heb ik geleerd om een professionele film te maken met een professionele camera.

Als eindopdracht van deze filmcursus moest ik een korte documentaire maken. Ik had beperkte tijd om te filmen en ook voor de montage was de tijd kort. Geen tijd om shots terug te kijken of opnieuw te doen.

Het zal je maar gebeuren… Begin zestiger jaren word je geboren met een wijnvlek en als baby daarvoor behandeld en pas jaren later, na veel klachten krijg je te horen dat je een meningeoom hebt.

In 2012 is Monique geopereerd aan een meningeoom in haar hoofd. Een meningeoom is een tumor die ontstaat in het hersenvlies. Ze vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de klachten door een meningeoom.

Bekijk deze korte documentaire. Klik op de afspeelknop.

Wil je meer weten over een meningeoom? Of wil je reageren op dit verhaal van Monique? Mail dan je reactie naar: wijnvlekken@gmail.com. En Monique neemt contact met je op.
Let op: dit e-mailadres is anders dan in de video wordt gezegd.

Workshop ‘familiegeschiedenis schrijven’
Bovendien heb ik de workshop ‘Familiegeschiedenis schrijven’ van NRC-journalist en schrijfster Yaël Vinckx gevolgd. Van haar heb ik veel geleerd over hoe je het beste mensen kunt interviewen voor familieverhalen.

Jenneke, 56 jaar: “Nadat mijn vader overleed en het verdriet wat minder werd, hadden we wel tijd om samen over vroeger te praten. En werd het duidelijk dat we onze vader eigenlijk nog heel veel hadden willen vragen. … Omdat we merkten dat het voor mijn moeder fijn was over vroeger te praten, hebben we besloten om haar levensverhaal vast te leggen… op film.”

Dus… wacht niet langer!

Ik heb een goede klik met mensen met veel levenservaring en ik vind het interessant om ze over hun leven te laten vertellen. Ik film en interview, en verrijk de beelden met hun foto’s waardoor het verhaal nog meer gaat leven. Zo maak ik een mooi document van een levensverhaal dat ook zeker voor kleinkinderen bijzonder is, nu of later.

En neem contact met me op…

Denk je wel eens: Het is toch jammer dat de kleinkinderen oma of opa nooit echt hebben horen vertellen. Dat hun jeugdherinneringen en verhalen verloren gaan. Ik help je graag om daarvan iets te behouden. Door een interview met oma of opa te filmen. Het beeld van de geïnterviewde wissel ik af met foto’s die het verhaal ondersteunen.

Ben je geïnteresseerd? Wacht niet langer en neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een vrijblijvende reactie.

Ik maak graag samen met jou een uniek document, een unieke film waarmee een deel van jouw familiegeschiedenis behouden blijft voor jou zelf, je kinderen en kleinkinderen!

NEEM NU CONTACT OP

 

 

Wil je weten wat ik nog meer doe?

Ik film niet alleen levensverhalen, maar ik maak ook videoportretten van zzp’ers voor hun website. En ik help ze met teksten en ook andere video’s voor hun website. Vind je het leuk om daarover wat meer te lezen of ook om wat andere voorbeelden te zien van video’s die ik al gemaakt heb? Kijk dan op mijn website jouwonlintekstenvideomaker.nl

En andere video’s, die ik gemaakt heb tijdens onze reizen, kun je op YouTube bekijken.

Share

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57