Wat is een levensverhaal en hoe leg je dat het mooiste vast?

Wat is een levensverhaal Steeds vaker hoor je dat mensen het levensverhaal van iemand vastleggen. Maar wat is zo’n levensverhaal nu precies? Als je ‘levensverhaal’ opzoekt op Wikipedia, dan krijg je een definitie die ik niet compleet en niet meer helemaal van deze tijd vind: „Een levensverhaal of levensgeschiedenis beschrijft (een deel van) iemands leven. Er zijn overeenkomsten met de autobiografie: beide zijn op schrift gestelde verhalen die een levensloop beschrijven. In tegenstelling tot de biografie gaat het levensverhaal veelal over minder bekende personen en hoeft het niet voor een groot publiek te worden uitgegeven. Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen.” Daaraan wil ik graag toevoegen dat je een levensverhaal niet alleen op schrift kunt vastleggen, maar natuurlijk ook op video.

In deze blog vertel ik je daarover meer, maar ook van wie je het levensverhaal kunt vastleggen, wat je daarin vastlegt en op welke manieren je deze bijzondere verhalen kunt bewaren.

 

Van wie kun je allemaal een levensverhaal vastleggen?

Wat is een levensverhaal Een boek over het levensverhaal van een beroemde persoon noemen we een biografie. Het levensverhaal van een minder bekend persoon vastleggen gebeurt meestal voor een kleiner publiek en dan noemen we het een levensverhaal. Maar het idee is hetzelfde: je wilt verhalen uit het leven van een persoon vastleggen, omdat je die persoon bijzonder vindt en je meer wilt weten over zijn leven. Dus vaak doen mensen dat van dierbare familieleden. Bijvoorbeeld van hun vader, moeder, opa, oma of een ander familielid, waarmee ze een bijzondere band hebben.
Ieder leven is uniek en interessant om meer over te weten. Een levensverhaal beschrijft een levensloop of een deel daarvan en is vaak bedoeld voor gebruik binnen de familie, om een stukje familiegeschiedenis vast te leggen en te bewaren voor kinderen en kleinkinderen. Hoe je dat doet en hoe uitgebreid je een levensverhaal vastlegt, bepaal je natuurlijk zelf. Een levensverhaal laat een familielid zien als onderdeel van een groter geheel.

 

Wat leg je vast in een levensverhaal?

De hoofdpersoon van een levensverhaal kijkt terug op zijn leven en vertelt daarover. Behalve over feiten, zoals namen en geboortedata van ouders en broers en zussen en andere familieleden gaat een levensverhaal vooral over herinneringen aan fases uit een leven of over bijzondere gebeurtenissen. Ook eigenschappen en gewoonten kunnen onderdeel zijn van een levensverhaal en ook, maar dat hangt af van de persoon die over zijn leven vertelt, emoties en gevoelens.
Een levensverhaal laat zien wie iemand is, het is een mix van feiten, herinneringen en emoties. En een paar leuke quotes, anekdotes of vaste uitspraken die de hoofdpersoon vaak doet, passen daar natuurlijk ook heel goed bij, net zoals een aantal interessante levenslessen.

 

Kun je ook een levensverhaal over jezelf maken?

Natuurlijk kun je ook je eigen levensverhaal vastleggen. Als je over jouw leven wilt vertellen of als je dat bijvoorbeeld voor je kinderen of kleinkinderen wilt doen, dan kun je je eigen verhaal vastleggen. Dat is dan vergelijkbaar met een autobiografie. Misschien heb je herinneringen aan de oorlog die je wilt delen of andere interessante of leerzame ervaringen die je niet verloren wilt laten gaan. Of misschien vind je het gewoon leuk om te doen, om terug te kijken hoe je leven verlopen is en te vertellen welke zaken er op je levenspad zijn gekomen.

 

Op welke manieren kun je een levensverhaal vastleggen?

Hieronder noem ik vier verschillende manieren waarop de hoofdpersoon zijn levensverhaal kan vastleggen. De hoofdpersoon, dat kunnen je ouders of grootouders zijn, maar natuurlijk ook andere familieleden of mensen die je dierbaar zijn of jij zelf.

    1. Zelf schrijven
      De hoofdpersoon kan zelf zijn eigen levensverhaal opschrijven. Of als hij daarbij wel wat hulp kan gebruiken, dan kan dat op verschillende manieren. Op internet zijn schrijfopleidingen of schrijfcursussen te vinden waarmee je leert om zelf je levensverhaal uit te werken en op te schrijven. Bijvoorbeeld bij opleiders als LOI. En als de hoofdpersoon dat onpersoonlijk vindt, dan kan hij ook schrijfcoach vragen om hem te leren hoe hij zo’n project het beste aanpakt. Een creatieve schrijfcoach voor inspiratie en motivatie of liever een inhoudelijke coach die helpt met taaltechnische controle of het redigeren van hun teksten. En als het verhaal helemaal op papier staat, kan de hoofdpersoon dit persoonlijke boek aangevuld met foto’s in eigen beheer en in een kleine oplage laten drukken. Op die manier heeft hij zijn levensverhaal vastgelegd en kan hij het delen met familie en vrienden.
    2.  

    3. Laat iemand anders je levensverhaal schrijven
      De hoofdpersoon kan ook iemand, die meer ervaring heeft met schrijven, vragen om te helpen bij het schrijven van zijn levensverhaal. Ook hiervoor is internet een vindplaats van mensen die graag helpen met schrijven. Denk aan vrijwilligers die hiermee vanuit interesse willen helpen. Bij ons in de gemeente zijn er bijvoorbeeld bij welzijnsorganisatie Tympaan De Baat mensen die hiermee willen helpen. Maar er zijn ook professionele schrijvers of journalisten die dit doen. Dan hoeft de hoofdpersoon alleen maar zijn verhaal te vertellen en deze professional zorgt ervoor dat dit levensverhaal duidelijk en goed leesbaar op papier komt. Zo’n professional kan ook helpen om hiervan een boek met foto’s te laten maken, dat de hoofdpersoon kan delen.
    4.  

    5. In een speciaal boekje vragen beantwoorden
      Als de hoofdpersoon het iets eenvoudiger wil aanpakken, dan zijn er leuke boekje te koop zoals „Opa, vertel eens” of „Mama, vertel eens”. Daarvan zijn verschillende varianten met vragen die de hoofdpersoon in het boekje kan beantwoorden. Vragen over herinneringen, dromen en wensen. Door de leuke en onverwachte vragen te beantwoorden over onderwerpen zoals kindertijd, verliefd zijn, ouder worden en de bijzondere band tussen (groot)ouder en (klein)kind, schrijft de hoofdpersoon stap voor stap zijn levensverhaal. Zo ontstaat een uniek en persoonlijk boek. Met alle antwoorden geeft hij in losse stukjes inzicht in zijn leven. Op die manier geeft hij in een soort ‘light’ versie toch een goed beeld van zijn leven en persoonlijkheid. Nadeel is wel dat de hoofdpersoon hiervan meestal maar één exemplaar maakt.
    6.  

    7. Een video maken
      Wat is een levensverhaalSinds een aantal jaar kun je een levensverhaal ook op een heel andere manier vastleggen, niet op papier maar op beeld met video. Het mooie van video is dat je behalve het verhaal er ook beeld en geluid bij krijgt. In deze tijd waarin je zo makkelijk videobeelden kunt maken, is juist voor een levensverhaal video een heel mooi en toegankelijk middel. Met video breng je de hoofdpersoon in beeld die vertelt over zijn leven. Of je kunt zelf of een ander familielid, bijvoorbeeld een kleinkind, vragen laten stellen. Je hoort niet alleen de verhalen, maar je ziet de hoofdpersoon ook in beeld. Je ziet zijn bewegingen en zijn mimiek, je hoort zijn stem en zijn lach. En je kunt aan een video natuurlijk ook foto’s toevoegen en beelden maken van huis, tuin en hobby’s. En video is natuurlijk heel goed te delen met familie en vrienden.

     

    Maar hoe pak je dit aan, zo’n levensverhaal vastleggen?

    Of je nou kiest voor een boek of een video, bij het vastleggen van een levensverhaal is een goede voorbereiding van groot belang. De volgende tips helpen je hierbij op weg. De hoofdpersoon kan hierdoor herinneringen ophalen en inspiratie krijgen om te vertellen over zijn leven.

    • De hoofdpersoon bedenkt van tevoren welke zaken hij aan bod wilt laten komen en ook welke beslist niet. Laat hem een lijst maken met onderwerpen die hij absoluut niet wil vergeten.
    • Hij bekijkt vooraf oude foto’s of ander materiaal, zoals dagboeken en die doos met spulletjes die hij zijn hele leven lang al bewaard heeft, omdat ze waardevol voor hem zijn. Die kunnen helpen om de oude verhalen weer terug te halen. Bij video is het ook leuk om die in beeld te brengen. Of er een foto van te maken voor in het boek dat hij maakt.
    • De hoofdpersoon praat van tevoren ook met familieleden of vrienden die hem kunnen helpen om bepaalde verhalen of herinneringen weer scherper te krijgen.
    • Wat is een levensverhaal?Hij verzamelt vast foto’s die te maken hebben met deze gebeurtenissen. Ook oude, zwart-wit foto’s zijn erg leuk om te gebruiken bij een levensverhaal. Bijvoorbeeld van zijn ouders en andere familieleden, als die foto’s er zijn. Die kan hij toevoegen aan het boek of de video.
    • Vinden zijn kinderen het inspirerend om levenslessen van hem te horen? In een gesprek met hen kan de hoofdpersoon vragen wat ze bijzonder aan hem vinden of wat ze van hem geleerd hebben. Zulke levenslessen kunnen ook interessant zijn voor zijn kleinkinderen.
    • Of vinden zijn kinderen het juist interessant om te horen hoe anders het leven vroeger was? Laat hem maar eens een lijst maken met wat er allemaal veranderd is de afgelopen jaren. Je zult verbaasd zijn hoe lang die lijst kan worden.

     

    Hoe bewaar jij jouw levensverhaal of dat van je ouders?

    Ik hoop dat je met deze tips antwoord heb gekregen op een aantal vragen over een levensverhaal en op welke manieren je dat kunt vastleggen. Ik vind zo’n videoportret van een geliefd persoon die over zijn leven vertelt een zeer interessant alternatief voor een geschreven levensverhaal.
    Juist op video krijg je een nog mooier en completer beeld van een persoon die zelf vertelt over zijn leven. Bedenk dat jouw levensverhaal of dat van je ouders of grootouders een cadeau van onschatbare waarde is, ook voor de rest van de familie. Het is het persoonlijke verhaal over het leven en de ontwikkelingen van een unieke persoonlijkheid. Het is een cadeau dat in de loop van de tijd alleen maar nog waardevoller wordt.

    Wil je meteen meer weten over levensverhalen op video, lees dan verder.
     

    LEES MEER OVER EEN LEVENSVERHAAL

     
    Heb jij al plannen om een levensverhaal vast te leggen? Leuk als je hieronder met ons deelt hoe je dat aanpakt en op welke manier je dat gaat doen! Of heb je vragen over een levensverhaal? Mail me op marjolijn@mijnverhaalopfilm.nl of stel ze hieronder. Ik denk graag met je mee!
     
     
     
    Update: deze blog ‘Wat is een levensverhaal?’ heb ik voor het eerst gepubliceerd op 20 maart 2020 en heb ik op 8 augustus 2020 geactualiseerd.

    Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57