Vaderdag

vaderdag - mijn verhaal op filmAls je nog jong bent, dan vind je vaderdag een heel speciale dag. Samen met de juf of meester van je klas heb je iets moois voor je vader geknutseld. Dat kan een kleurplaat, tekening of ander knutselwerkje zijn. Je bent dan trots dat je zo’n mooi werkstuk aan je vader kunt geven. En dan is het fijn als je vader daar ook blij mee is… Als je ouder wordt, voelt vaderdag misschien meer als een verplicht nummer, iets commercieels.

Zet je vader in het zonnetje

Maar aan de andere kant is het toch ook wel weer een mooi moment om je vader een keer in het zonnetje te zetten. Met extra aandacht, een mooi cadeau of een gezamenlijk uitje. Het kan ook een goede gelegenheid zijn, om eens een goed en ander soort gesprek dan normaal te voeren. Stel hem eens wat andere vragen. Bijvoorbeeld over zijn leven als kind of als jongeman. Of vraag hem wat hij van jou vindt of hoe hij terugkijkt op zijn leven tot nu toe. Door dit soort vragen te stellen krijg je waarschijnlijk een heel ander gesprek dan normaal. Ik zou het eens proberen, een aanrader en zeker een mooi cadeau voor jullie allebei.

Gemengde gevoelens

Vader met dochter - levensverhaal op filmVoor mij persoonlijk is juni een bijzondere maand met gemengde gevoelens. Begin juni is de geboortedag van mijn vader. Dit jaar zou hij 92 jaar geworden zijn en aan het eind van deze maand is zijn sterfdag, al weer 7 jaar geleden. Toch komt er als ik aan hem denk meestal een glimlach op mijn gezicht. We hadden een goede band. Ik weet nog hoe hij vroeger elke zaterdag meeging naar de handbalwedstrijden van ons team. En ik heb ook goede herinneringen aan de wandelingen die we als gezin maakten door de bossen, de bergen of de duinen en over het strand.

Voer goede gesprekken

Pas in zijn laatste jaar ben ik begonnen met het stellen van vragen over vroeger. En dat heb ik ook gefilmd. Hij wilde dat graag in stukjes hakken en daarom heb ik helaas niet meer alle vragen kunnen stellen die ik voor hem had. Heel jammer, maar ik ben blij dat ik er in ieder geval mee begonnen ben. Dit gun ik jou ook, ga vragen stellen en voer mooie gesprekken met je vader.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor vragen, download dan mijn zeer uitgebreide vragenlijst. Ik wens je voor nu een hele mooie vaderdag en ook verder in 2023 nog heel veel mooie ‘vader’-dagen met je vader!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57