Hoe kan ik jou helpen met een levensverhaal? – met handige tips

hulp bij een levensverhaal[blog] Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in levensverhalen. Of misschien ben je geïnteresseerd in één specifiek levensverhaal. Of alleen in een aantal bijzondere verhalen? Van je vader of moeder, oma of opa of van een ander dierbaar familielid? En kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Lees dan verder en ontdek welke tips ik voor je heb en of en hoe ik je kan helpen.

 

Doe de gratis levensverhaal-check

levensverhaal-checkMisschien denk je dat je alles wel weet van je ouders of grootouders. Omdat dat te checken, heb ik speciaal voor jou de levensverhaal-check gemaakt. Daarmee ontdek je in een paar minuten wat je nog van iemand wilt weten. Klik op levensverhaal-check en download de levensverhaal-check gratis van mijn website.

 

Op welke vragen wil jij antwoord?

De handigste manier om meer over iemand te weten te komen is om met die persoon te praten en de vragen te stellen waarop je antwoord wilt. Je kunt ervoor kiezen om gewoon in gesprek te gaan over vroeger en dan te kijken welke gespreksonderwerpen voorbij komen en waar het gesprek heen gaat. Maar als je over specifieke onderwerpen wilt praten, dan is het effectiever om het gesprek wat beter voor te bereiden. Bedenk op welke vragen je antwoord wilt. Je kunt daarvoor de uitgebreide, gratis vragenlijst gebruiken die ik heb gemaakt voor het interviewen van mensen over hun leven. Klik op de link en download deze gratis van mijn website.

 

Hoe leg je de antwoorden vast?

Maar ik kan me ook voorstellen dat je het gesprek en de antwoorden wilt vastleggen, zodat je ze nog eens kunt teruglezen of kijken. Of zodat je ze nu of in de toekomst ook met andere familieleden kunt delen, misschien wel  je kinderen of zelfs kleinkinderen. En dat vastleggen kun je natuurlijk op verschillende manieren doen.

  1. Schrijf de verhalen op en bewaar ze in een opschrijfboekje. Of kies ervoor om het gesprek uit te typen en afhankelijk van de hoeveelheid informatie en je doel laat je daarvan een boek maken. Kijk dan ook of er foto’s zijn die je kunt toevoegen aan de verhalen. Het grote voordeel daarvan is, dat je het verhaal zo makkelijk met andere familieleden kunt delen.
  2. Maak tijdens het gesprek een geluidsopname van de vragen en de antwoorden, bijvoorbeeld met de dictafoon van je smartphone. Bedenk dan wel hoe je die kostbare geluidsopname veilig stelt en hoe je deze voor de toekomst wilt bewaren. Je kunt deze geluidsopname natuurlijk ook uittypen en er een boek van maken, maar het is ook mooi om de geluidsopname te bewaren, zodat de stem en de manier waarop iemand praat, vertelt en lacht ook bewaard blijven.
  3. Film de persoon waarmee je het gesprek voert. Filmen kan natuurlijk ook met je smartphone. Videobeelden hebben als meerwaarde omdat je niet alleen de antwoorden vastlegt maar ook de persoon waarmee je het gesprek voert. Je hoort en ziet hem praten, lachen en bewegen. Ook hiervoor geldt dat je die beelden uiteindelijk wel van je telefoon moet afhalen en ergens op een veilige plaats moet opslaan. En als je handig bent met het monteren van videobeelden, dan kun je het interview nog bewerken tot een mooi videoportret.

 

Wat doe jij met dit idee?

hulp bij een levensverhaalTot zover een aantal tips en ideeën voor het vastleggen van levensverhalen. Mijn missie is zo veel mogelijk mensen op het idee brengen dat ze het levensverhaal van hun ouders of grootouders relatief eenvoudig kunnen vastleggen. En dat dit een hele mooie manier is om een stukje familiegeschiedenis vast te leggen, ook voor volgende generaties zoals jouw eigen kinderen en kleinkinderen. Misschien zijn ze nu nog te jong of nog niet eens geboren, maar op enig moment willen ze beslist meer weten over wie hun voorouders waren en wat ze deden. En dan is het toch geweldig als je hen van hun voorouders het levensverhaal kunt laten lezen, horen of zien, waarin hun voorouders vertellen over hun leven en de andere tijden waarin ze leefden?

 

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik kan, met jouw input, foto’s en video’s van je ouders of andere familieleden samenvoegen tot een mooi document. Of materiaal van die ondernemende oudtante die modeontwerpster geweest is. Dat doe ik snel in een dagdeel en in overleg samen met jou. Van foto’s en video’s die jij geselecteerd hebt, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret. Dat krijg je dan op DVD en USB-stick binnen een week kant en klaar thuis. Of ik help je met het maken van nieuw videomateriaal, zodat jij antwoord krijgt op de vragen die je altijd al wilde stelde. Laat maar weten waarmee je hulp kunt gebruiken.

Vind je dit interessant? Neem dan meteen contact op met mij voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. In een half uur onderzoeken we of en hoe ik je kan helpen.
 
 
 
NEEM NU CONTACT OP
 
 
 
Update: deze blog ‘Hoe kan ik jou helpen met een levensverhaal? – met handige tips’ heb ik voor het eerst gepubliceerd op 23 april 2021 en heb ik op 11 september 2022 geactualiseerd.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57