Help, mijn ouders willen geen verhalen over hun leven vertellen…

meer weten over je voorouders, verhalen vertellenYes, eindelijk! Petra maakte een rondedansje om de tafel, het was gelukt. Eindelijk had ze de informatie gekregen waarnaar ze al zo lang op zoek was over haar betovergrootmoeder. Haar moeder had er wel eens iets over haar grootmoeder verteld, maar toen was Petra nog te jong om er echt interesse in te hebben. En nu wilde ze er wél meer over weten, maar nu kon ze het haar moeder niet meer vragen. Haar betovergrootmoeder was coupeuse geweest en had een naaiatelier gehad met meisjes in dienst. Maar toen ze trouwde had ze dat allemaal moeten opgeven, zo ging dat vroeger. Haar moeder was heel trots op haar overgrootmoeder, dat wist Petra wel. In die tijd was het echt heel bijzonder dat een vrouw een eigen bedrijf had, dus ze had niet kunnen wachten om meer informatie over haar te vinden.
 

Ga verhalen vertellen: elk leven is een verhaal

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. We zijn hiermee bijna allemaal opgegroeid. We houden er niet van om op te vallen. Dat zit zo in ons DNA en zeker in het DNA van onze ouders en grootouders. En daarbij komt, dat veel mensen zichzelf niet bijzonder of interessant vinden. Niet interessant genoeg om over hun leven te vertellen. En als ze dat wel eens doen, heel bescheiden als ze daarover een vraag krijgen, dan is dat zeker niet bedoeld om vast te leggen.
 
Hoe mooi zou het zijn, als we wél over ons leven vertellen. Oké, begin van de vorige eeuw was dat helaas nog niet zo eenvoudig om dat dan vast te leggen, maar nu zeker wel. Hoe fijn om dierbaren terug te laten kijken op hun leven en daarvan bijvoorbeeld een boekje of een video maken. Zodat je meer weet over wat ze gedaan hebben, en waarom en hoe. Wat hun keuzes en mogelijkheden waren en waarom ze bepaalde beslissingen hebben genomen. Zulke beslissingen kunnen ook weer doorwerken in jouw eigen leven. Het gaat tenslotte over jouw familie, jouw voorouders!
Elk leven is interessant genoeg voor een levensverhaal. En daarvoor hoef je echt geen bekende sporter, televisie-ster of YouTube’er te zijn. Je bent geïnteresseerd in het leven van jouw dierbaren, van jouw voorgeslacht en daarover wil je graag meer weten.
 

Hoe krijg je je ouders zo ver dat ze hun levensverhaal willen vastleggen?

Wat is een levensverhaal

  1. Bespreek met je ouders dat je geïnteresseerd bent in hun leven en dat je graag een stukje van jullie familiegeschiedenis wilt vastleggen. Dat je graag meer wilt weten over hun leven, over hun jeugd en hun werk. En ook over hun ouders en grootouders.
  2. Leg uit dat je dit wilt doen om iets vast te leggen over jullie familie. Niet alleen voor jezelf, maar ook je eigen kinderen en eventueel verder nageslacht. Dat het een privé-video is en dat je het niet zult gebruiken om aan mensen te laten buiten jullie familie en vriendenkring, als je ouders dat niet willen.
  3. Vertel je ouders verder dat ze jou heel blij maken als ze dit willen doen. Dat ze jou hiermee echt een heel groot plezier doen. Of stel vast wat vragen over hun leven, laat ze mooie herinneringen ophalen en probeer hen op die manier toch te verleiden om hieraan mee te werken.

 

En als ze het dan toch willen doen voor jou, hoe dan verder?

Vind je zelf filmen en monteren te veel gedoe? Daarmee kan ik je helpen. We bereiden samen het interview met je ouders voor en bepalen wie welke vragen stelt. Daarvoor heb ik een uitgebreide vragenlijst gemaakt, die je hier kunt downloaden. Je kunt de vragen stellen of misschien wil één van je kinderen dat wel doen. Of ik kan dat doen. Van de video-opnames van het interview met je ouders en van foto’s of ander beeldmateriaal dat jullie hebben, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret, waarin je ouders de stralende hoofdpersonen zijn. Binnen twee weken krijg je die video dan op USB-stick kant en klaar thuis.
Klik hieronder op de knop en neem contact met mij op voor een vrijblijvende belafspraak.
 
 
NEEM NU CONTACT OP
 
 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57