“Ze lijkt zo op mijn oma”

Leg je familiegeschiedenis vast op film„Wauw, wat is dat bijzonder!”, Eva slaakte een zucht. Zeer geconcentreerd had ze naar het videoportret met levensverhaal van haar overgrootmoeder gekeken. Wat een sterke vrouw en wat vertelde ze liefdevol over haar leven en dat van haar kinderen. Dat was geen eenvoudig leven geweest. In de oorlog hadden ze het zwaar gehad. Een gezin met vijf jonge kinderen, het was niet makkelijk geweest om die elke dag weer te voeden en elke winter weer grotere, warme kleding te geven. Dankbaar keek Eva haar moeder aan. Zij had dit levensverhaal op tijd laten vastleggen waardoor Eva het nu kon bekijken. Echt jammer, dat ze pas twee was toen haar overgrootmoeder overleed en ze geen herinneringen aan haar had. Ze lijkt echt op haar.

 

Een goede band met grootouders zorgt voor stevige wortels

Uit onderzoek blijkt dat familieherinneringen kinderen helpen om meer te leren over de wereld en over zichzelf. Kennis van de familiegeschiedenis geeft hen wortels. En natuurlijk is het interessant om meer te weten te komen over je voorouders. Hoe zag hun leven eruit? In wat voor tijd leefden zij? Wat waren hun zorgen, problemen, maar ook hun vermaak?

 

Wil je stukjes familiegeschiedenis vastleggen?

Zorg er dan voor dat het levensverhaal van familieleden bewaard blijft. Laat ze bijzondere herinneringen ophalen, verhalen vertellen over hun leven en de tijd waarin ze jong waren. En leg dat vast, zodat je het later nog eens kunt lezen of bekijken en ook met andere familieleden kunt delen, zoals je eigen kinderen en de kinderen van je broers of zussen.

 

Drie tips om meteen familiegeschiedenis vast te leggen

  1. verzamel oude foto's voor een levensverhaalBedenk wie je meer over jouw familiegeschiedenis kan vertellen. Maak een lijstje met namen. Het is vaak het makkelijkst, om te beginnen met je grootouders of je ouders. Of met hun broers en zussen.
  2. Bel je oma of je oudoom en maak een afspraak om een uur met ze te praten over het verleden. Bedenk van tevoren welke onderwerpen je met ze wilt bespreken. Wil je hun eigen verhalen en ervaringen horen of heb je vragen over andere personen uit je familie, die misschien al overleden zijn?
  3. Plan vooraf hoe je de informatie die je verzamelt wilt vastleggen. Wil je de verhalen delen met andere familieleden, bijvoorbeeld je broers of zussen of je eigen kinderen? Schrijf ze dan op of maak een opname.

 

Zie je er tegenop om dat allemaal alleen te doen?

Dan kan ik je helpen. Ik kan, met jouw input, het levensverhaal van je ouders bewaren, of dat van die grappige oudoom die overal op de wereld gewoond heeft. Dat doe ik op film: snel, makkelijk en uniek. Van die beelden en van foto’s of ander materiaal dat jullie hebben, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret. Dat krijg je dan op DVD en USB-stick binnen twee weken kant en klaar thuis.

 

Vind je een levensverhaal op film interessant?

Onderzoek dan op mijn website mijnverhaalopfilm.nl de mogelijkheden of doe eerst de gratis levensverhaal-check. Of neem meteen contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In een half uur onderzoeken we of ik je kan helpen.
 
 

DOE NU DE GRATIS LEVENSVERHAAL-CHECK

 

Ik ben Marjolijn van der Veeken, gediplomeerd documentairemaker en tekstschrijver. Zelf weet ik hoe groot het gemis is en hoe groot de leegte is na het overlijden van dierbare familieleden, zoals grootouders en ouders. Als er geen tastbare herinneringen en verhalen meer zijn, als ze hun levensverhalen niet hebben doorgegeven.

Daarom is mijn missie om levensverhalen vast te leggen op video. Ik wil speciale herinneringen aan dierbaren creëren door video’s te maken van hun levensverhalen. Hierbij combineer ik mijn eigen ervaringen van het verlies van mijn ouders met mijn passie om met video en het monteren van video en foto’s mooie, blijvende herinneringen te maken.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57