Het verdriet van oma Annie

het verdriet van oma AnnieOma Annie zette haar fiets in de schuur. Ze had net een heerlijke middag gehad op de tennisclub met haar vriendinnen. Ze hadden lekker getennist en daarna natuurlijk gezellig wat gedronken. Echt genieten zo’n zomerse dag. En morgen een rondje fietsen met haar beste vriendin. Het leven was mooi, ook al werden ze allemaal wel ouder. Alleen erg verdrietig was dat ze haar jongste dochter en twee kleinkinderen zo weinig zag. Sinds ze naar Hong Kong verhuisd waren, hadden ze maar weinig contact. Vooral de jongste, Daan, had zijn oma nooit echt leren kennen.


 

Verdriet door steeds minder contact

Veel ouderen krijgen steeds minder contacten. Partners, vrienden en kennissen worden ziek of overlijden. Hun eigen gezondheid wordt slechter waardoor ze minder mobiel zijn. Contact met familie wordt soms minder door grote afstand of drukke gezinslevens. Ook al zijn er tegenwoordig natuurlijk veel moderne communicatiemiddelen om contact te hebben zoals skype of whatsapp. Maar ondanks dat is eenzaamheid wel een probleem.

Daar kun je wel iets aan doen. Wat voor oma Annie heel goed werkte, was dat ze aan de slag ging met haar eigen levensverhaal. Die tip had ze van een vriendin gekregen. Nu ze nog redelijk fit en gezond was, wilde ze haar levensverhaal vastleggen voor haar kinderen en kleinkinderen. En speciaal voor Daan. Ze wilde bouwen aan een betere band met haar jongste kleinzoon. Als ze met haar levensverhaal bezig was, vergat ze haar verdriet.

 

Bouw aan een band met je familie

Iedereen heeft een interessant verhaal te vertellen. Dat is mooi gezegd, maar hoe zit dat dan? Elk mens heeft bijzondere dingen meegemaakt in zijn leven. Dat kunnen persoonlijke herinneringen aan hun jeugd zijn. Zeker voor oudere mensen geldt, dat ze opgroeiden in een heel andere tijd. Vertel daar eens iets over aan de kleinkinderen: tv met maar 2 zenders, alleen één telefoon in huis met een draad, brieven schrijven en geen e-mails, geen computers, geen internet. Nu niet meer voor te stellen! Met deze drie tips krijg je vast inspiratie voor jouw eigen levensverhaal.

  1. Bekijk foto’s of fotoboeken van vroeger. En haal herinneringen op bij deze foto’s. Bedenk wat je kunt vertellen over je eigen jeugd, het gezin waarin je opgroeide en je schooltijd.
  2. Wat interessant is voor je eigen kinderen en je kleinkinderen is natuurlijk als je vertelt over de jeugd en schooltijd van jouw kinderen. Denk na over bijzondere gebeurtenissen of anekdotes uit die tijd.
  3. En wat vaak ook mooi past in een levensverhaal, is een stukje levenswijsheid. Zijn er lessen die het leven je geleerd heeft en die ook waardevol zijn voor je familie? Deel ze.

Vind je een levensverhaal een interessant idee voor jezelf? Denk vast na over deze drie tips en bedenk hoe uniek en persoonlijk jouw levensverhaal is. Of is het misschien iets voor een familielid of vriend? Stuur deze blog dan door.

 

Hoe uniek is het om een videoportret te maken

Gebruik foto's als inspiratie maar ook als plaatjes bij het verhaal.Wil jij net als oma Annie ervoor zorgen dat een deel van je familiegeschiedenis bewaard blijft? En de herinneringen en verhalen bij jouw foto’s? Zodat jouw kinderen en kleinkinderen jouw levensverhaal ook over 20 of 30 jaar nog kunnen bekijken? Laat mij dan een videoportret maken. Ik maak een film van jouw levensverhaal. Dat is wat ik doe.

Lees op mijn website hoe dat werkt. Ik maak een mooi en uniek videoportret, zodat een deel van je verhalen en herinneringen bewaard blijft. Een persoonlijk document, leuk om te maken! Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor alle kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze zien je bewegen, horen je praten en lachen, zo herkenbaar en zo vertrouwd! En dat alles terwijl je verhalen vertelt over jouw en hun leven!

 

IK WIL MEER WETEN OVER EEN VIDEOPORTRET

 
 

Ik ben Marjolijn van der Veeken en ik maak video’s van levensverhalen. Dat zijn persoonlijke en unieke videoportretten van mensen die vertellen over hun leven, hun familiegeschiedenis en hun levenslessen. Op deze website lees je meer over familieverhalen.

Daarnaast werk ik ook als tekstschrijver en videomaker. Zzp’ers help ik met sterke teksten en krachtige video’s om hun website een boost te geven. Maar ik maak ook videotestimonials van hun klanten. Een prachtige manier om nieuwe klanten te raken met de resultaten van hun werk als zzp’er. Daarover lees je meer op www.jouwonlinetekstenvideomaker.nl.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57