“Ik mis mijn moeder nog elke dag”

Monica staarde met betraande ogen naar buiten. Ze had net een telefoontje gekregen van het verzorgingstehuis waar haar moeder sinds 3 maanden woonde. Niet te geloven dat het zo snel was gegaan. Gelukkig had ze nog zo lang in haar eigen huis kunnen wonen. Ook al had de dementie haar steeds vergeetachtiger gemaakt, zolang ze haar dagelijkse wandelingetjes door haar eigen buurtje kon maken was ze gelukkig geweest. Nu moest Monica een begrafenis regelen zonder dat ze wist wat haar moeder precies wilde. Ze wist alleen dat ze begraven wilde worden in haar geboortedorp in Oostenrijk.

 

Een persoonlijke uitvaart helpt bij het verwerken

Uit onderzoek blijkt dat een persoonlijke uitvaart die past bij de overledene een eerste, belangrijke stap is om het verdriet te verwerken. Maar veel ouders praten niet met hun kinderen over hun uitvaart. Daardoor weten kinderen niet wat de wensen van hun ouders zijn. Na een overlijden moet je al zo veel regelen. En eigenlijk wil je vooral bezig zijn met het verlies en je verdriet. Hoe maak je dan, in die korte tijd, een uitvaart toch persoonlijk?

Daar kun je wel iets aan doen. Natuurlijk, je denkt er nu nog liever niet over na. Maar stel je eens een afscheid voor waar je later met een goed gevoel aan terugdenkt. Met het idee dat het precies was zoals de overledene het gewild zou hebben.

 

Hoe maak je een uitvaart persoonlijk?

Iedereen kan de uitvaart van een geliefd persoon persoonlijk maken. Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat dan in de praktijk? En wat kun je daar nu al voor doen? Deze drie tips helpen je om een uitvaart persoonlijker te maken.

  1. oude foto's in een doosVraag je ouders of ze willen nadenken over hun wensen voor hun uitvaart. Bespreek die en schrijf ze op.
  2. Als je ouders er niet over willen praten, zoek dan op internet een wensenboekje. Daarin staan een aantal onderwerpen en vragen over een uitvaart. Die kunnen je ouders helpen om hun wensen op te schrijven.
  3. Hebben je ouders geen wensen of ideeën over hun uitvaart nagelaten? Dan kun je voor de uitvaart een fotofilm maken of laten maken. Dat is overzicht met foto’s en filmpjes, als die er zijn, uit hun leven. Dat maakt de uitvaart heel persoonlijk.

Natuurlijk is het het eenvoudigst om de wensen met je ouders te bespreken. Dan weet je wat ze willen. Maar als dat niet lukt, is het altijd nog mogelijk om een fotofilm te maken. Dat kun je natuurlijk ook doen als je wél weet van de wensen van je ouders zijn. Zo zorg je net als Monica toch voor een persoonlijk afscheid.

 

Wil jij ook een persoonlijke uitvaart met een fotofilm?

Wil je net als Monica toch een persoonlijke uitvaart? Laat mij een fotofilm maken met foto’s en filmpjes van de overledene. Dat is wat ik doe.

Lees op mijn website hoe dat werkt. Ik maak snel, respectvol en met zorg een mooie en unieke fotofilm van jouw vader of moeder. En dat hoeft jou niet veel tijd te kosten in een hectische tijd met veel emoties en waarin je veel dingen moet regelen. Een prachtige herinnering met foto’s, filmpjes en muziek waar jouw vader of moeder van hield. Door die beelden lijkt het of hij of zij er ook bij is. Dat maakt het afscheid bijzonder en heel persoonlijk.

 

IK WIL MEER WETEN OVER EEN PERSOONLIJK AFSCHEID

 
 

Ik ben Marjolijn van der Veeken en ik maak video’s van levensverhalen. Dat zijn persoonlijke en unieke videoportretten van mensen die vertellen over hun leven, hun familiegeschiedenis en hun levenslessen. Op deze website lees je meer over familieverhalen.

Daarnaast werk ik ook als tekstschrijver en videomaker. Zzp’ers help ik met sterke teksten en krachtige video’s om hun website een boost te geven. Maar ik maak ook videotestimonials van hun klanten. Een prachtige manier om nieuwe klanten te raken met de resultaten van hun werk als zzp’er. Daarover lees je meer op www.jouwonlinetekstenvideomaker.nl.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57