Een uniek videoportret van het levensverhaal van je ouders

Laat nu een uniek videoportret maken van het levensverhaal van je ouders

 • “Ik maak me zorgen dat de verhalen van mijn ouders en daarmee unieke delen van onze familiegeschiedenis verloren gaan. Ik hoop natuurlijk dat ze heel lang gezond blijven en heel oud worden, maar je weet het niet…”
 • “Hoe goed kennen wij het levensverhaal van onze ouders eigenlijk echt? Wat weten wij uit hun jeugd?”
 • “Hoe vaak heb ik niet ademloos geluisterd naar verhalen uit de jeugd van mijn ouders? En me verbaasd over hoe anders en minder jachtig hun leven was?”
 • “Ik denk wel eens: Onze kinderen zijn nu nog te klein voor echte herinneringen aan hun opa en oma.”

Foto's bij een levensverhaal

 • ”Jammer dat we eigenlijk geen goed filmmateriaal van onze ouders hebben. En maar één fotoboek met foto’s uit hun jeugd.”
 • ”Nu ik ouder word, vind ik het wel belangrijk om meer inzicht te krijgen in de verhalen van mijn ouders en voorouders. Ik moet daarmee niet te lang wachten, want anders kan ik het misschien niet meer vragen…”

 

Herken je dat? Misschien wel… Kun je er nog iets aan veranderen?

 • Hoe mooi is het voor je ouders om een deel van hun eigen levensverhaal te vertellen en daarvan een uniek videoportret te hebben.
 • Een videoportret is een uniek cadeau bij een kroonjaar, huwelijksjubileum of andere bijzondere gelegenheid.
 • Een prachtig levensverhaal van opa of oma waarmee een stukje unieke familiegeschiedenis altijd behouden blijft en waardoor ook de kleinkinderen altijd geïnspireerd blijven.
 • Hoe fijn is het om een geliefd familielid te horen praten, te zien bewegen. Om een videoportret te hebben met dierbare herinneringen uit zijn of haar leven.
 • Een videoportret kan later ook helpen om verlies beter te verwerken.

 

Waarom heb je nog geen videoportret?

Veel mensen nemen zich wel voor om het levensverhaal van hun ouders te filmen maar dat valt niet mee. Want je hebt een goede camera nodig voor goed geluid en mooi licht. Je moet weten waarop je moet letten. Hoe voer je een goed gesprek? En hoe stel je de juiste vragen? Misschien kun je videos best monteren, maar hoe kies je de goede quotes? Bij een videoportret maken komt best veel kijken en niet iedereen is natuurlijk een professioneel documentairemaker.

 

Wat heb je nodig om een mooi videoportret van je ouders te krijgen?

Hoe zou het zijn als een professionele documentairemaker bij je ouders thuiskomt? En daar in een paar uur je ouders interviewt en filmt. En van het levensverhaal van je ouders een professionele video maakt van maximaal een uur. Waarmee je de allerleukste verhalen van je ouders voor de rest van je leven op video hebt. Voor jezelf, maar ook voor broers, zussen, kinderen en kleinkinderen.

 

Ik maak een uniek videoportret voor je

Ik ben die professionele documentairemaker die bij jouw ouders thuis komt filmen en daarvan een mooi videoportret maakt. Dat doe ik allemaal zelf. Daarvoor heb ik geen duur team of dure studio, maar ik heb wel professionele apparatuur, die klein en handzaam is. Ik ben een expert in het afnemen van interviews. We voeren een lekker ontspannen gesprek waarbij jouw ouders het best tot hun recht komen.

En ik weet hoe fijn het is om een mooi portret van je ouders of iemand anders te hebben. Dat kan natuurlijk een goede foto zijn, maar hoe veel leuker is een videoportret. Daarin zie je je ouders bewegen, praten, lachen. Je hoort ze mooie herinneringen ophalen, misschien vertellen ze wel wat over jou of over je kinderen.

Marina, 62 jaar: “Ik ben zo blij dat we jou gevraagd hebben. Mijn zusje had al met jou samengewerkt en had je bij ons aanbevolen. Samen hebben we een mooi videoportret van het levensverhaal van mijn moeder gemaakt. Vooral de foto’s erbij maken het heel compleet. Ik ben heel blij dat we dit nu tóch gedaan hebben!”

Wat heb je, als je een videoportret laat maken?

 • Met een videoportret krijg je een USB-stick met maximaal 1 uur film. Je hoort en ziet je vader of moeder praten, bewegen, lachen. Misschien bepaalde bijzonderheden zoals kuiltjes in de wangen of lichtjes in de ogen.
 • Het geeft een fijn gevoel en rust, als je een videoportret hebt laten maken, als het geregeld is. Je hebt iets wat belangrijk voor je is, iets wat je dierbaar is, geregeld op een unieke en persoonlijke manier.
 • Je hoort een levensverhaal, mooie momenten, dierbare herinneringen. Afgewisseld met foto’s uit hun leven geeft dat een mooi beeld van het leven in een andere tijd. Een mooi levensverhaal. Een mooi stukje familiegeschiedenis.
 • Voor je ouders is het fijn om iets moois, iets persoonlijks na te laten. Iets om trots op te zijn, een deel van hun leven.
 • En voor jou, je broers en zussen, je kinderen en andere kleinkinderen kan het helpen om het verlies te werken als je ouders er niet meer zijn.

 

 • NEEM NU CONTACT OP

  Heb je nog vragen over een videoportret?

  Hoeveel tijd kost het opnemen van het interview met mijn vader?
  Hoelang ik met filmen bezig ben, hangt ook af van je vader. Als hij snel antwoorden geeft, dan gaat het snel. Als de antwoorden wat meer tijd kosten, dan hebben we meer tijd nodig. Maar vaak is 2 tot 2 1/2 uur opname meer dan genoeg. En we kunnen natuurlijk altijd een pauze houden, als je vader even wil rusten. Of op een andere plek gaan zitten. Dat kan allemaal. Als het filmen wat meer tijd kost, is dat geen enkel probleem. Dat zit allemaal in de prijs.

  De gezondheid van mijn moeder is de laatste tijd nogal zwak. Is het handig om nu een afspraak te maken?
  Dat is een lastige vraag. Verwacht je dat je moeder binnenkort opknapt? Anders kunnen we misschien beter zo snel mogelijk een afspraak maken en kijken wat ze aan kan. Zoals gezegd, een pauze is geen enkel probleem. We kunnen de tijd tussendoor ook gebruiken om vast de foto’s te scannen en over te zetten op een harde schijf. Ik neem daarvoor een scanapparaat en een laptop mee.

  Kunnen we ook het levensverhaal van mijn beide ouders vastleggen?
  Ja, natuurlijk kan dat ook. Het is dan handig om te bedenken of je je ouders samen in beeld wilt, zodat ze ook op elkaar kunnen reageren of dat je liever twee afzonderlijke interviews na elkaar wilt. Wat mij betreft is alles mogelijk. We kunnen ook een combinatie maken, het deel over hun jeugd apart en het deel over hun leven samen gezamenlijk. Het hangt een beetje af van de hoeveelheid vragen die je wilt stellen en natuurlijk de antwoorden of die in een video van een uur passen.

  Kan ik bij het interview blijven?
  Natuurlijk kun je bij het interview erbij blijven. Meestal stel ik de vragen en die knip ik dan uit de film. Maar als je dat leuk vindt, kun je ook zelf de vragen stellen of alleen erbij zitten. Of je kunt verschillende mensen vragen laten stellen. Bijvoorbeeld kleinkinderen zelf hun vragen laten stellen. Ik film ze dan samen en dat is een mooie, speelse afwisseling op het interview.

  Hoe vinden de mensen dat je met zo’n professionele camera filmt?
  Die camera zijn de meesten snel vergeten. Ik zit naast de camera en vraag ze naar mij te kijken en niet op de camera te letten. Ze krijgen een kleine dasspeldmicrofoon opgespeld waardoor het geluid uitstekend is.

  Hoe reageren de mensen die je interviewt op jou?
  Dat gaat prima. Ik heb al een paar keer gehad dat mensen me vroegen om een bepaald antwoord aan te passen in de montage omdat ze iets te openhartig waren voor de camera.

  Hoe lang duurt het voor het videoportret klaar is?
  Dan hangt een beetje af van hoe druk het is en van hoeveel we gefilmd hebben. Maar ik probeer het videoportret altijd binnen 4 weken na de filmopname klaar te hebben. Je krijgt dit dan eerst via de mail en als je er blij van wordt, dan stuur ik je de USB-stick met de post.

  Heb je nog andere vragen?
  Heb je nog meer vragen over een levensverhaal? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om dit te laten doen? Of heb je speciale wensen voor een videoportret? Neem contact met mij op, stel je vraag en je krijgt zo snel mogelijk een vrijblijvende reactie van mij. Ik denk graag met je mee!

   

   

 • NEEM NU CONTACT OP

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57