Waarom wacht je te lang met een goed idee – zelfs als je het zelf in de talkshow van Beau gehoord hebt?

„Waarom heb je toen niet meteen een videoportret laten maken?”

maak op tijd een levensverhaal
Tja…, verdrietig staarde Annemieke naar de foto van haar moeder. Had ze dat toen maar gedaan. Dan hadden haar kinderen hun oma toch nog een beetje kunnen leren kennen. Maar hoewel Annemieke er over gehoord had op tv, had ze er niets mee gedaan, toen haar moeder ernstig ziek werd.

 

Een goede band van kleinkinderen met hun grootouders is belangrijk

Uit onderzoek blijkt dat een hechte band met de grootouders positieve effecten heeft op de kleinkinderen. Bij een moeizame relatie met de ouders kunnen grootouders fungeren als buffer. En een goede band draagt ook bij aan een positiever beeld tegenover oudere mensen. Grootouders kunnen hun kleinkinderen op verschillende manieren positief beïnvloeden.

Hoe leuk is het als bijvoorbeeld je moeder over haar leven vertelt. Als je kinderen wat groter zijn, zullen ze dat zeker interessant vinden. Horen wat er vroeger allemaal anders was. Dingen die nu vanzelfsprekend zijn, waren dat vroeger vaak niet. Dat ze op school zat met alleen maar meisjes, of een brief of kaart schreef die ze dan met de post verstuurde in plaats van met mail of WhatsApp. En hoe ze foto’s maakte op een fotorolletje en dan een paar dagen moest wachten voordat ze de foto’s kon ophalen en ze dan dus pas kon zien. Je kunt het je niet meer voorstellen…

 

Je kunt bijna altijd nog wat doen om herinneringen levend te houden

Dat is mooi gezegd, maar hoe doe je dat dan? Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Praat met familieleden en maak daarvan aantekeningen of neem het gesprek op met een videocamera.

 

Ik geef je drie tips om meteen aan de slag te gaan

leg op tijd een levensverhaal vast

  1. Bedenk welk familielid meer weet over jouw familiegeschiedenis. Maak meteen een lijstje met namen. Het makkelijkst is vaak om te beginnen met je ouders of grootouders. Of met hun broers en zussen.
  2. Bel je opa of je oudtante en maak een afspraak om eens een uur met ze te praten over het verleden. Bedenk van tevoren welke onderwerpen je wilt bespreken. Heb je vragen over andere mensen uit je familie, die misschien al overleden zijn of wil je hun eigen ervaringen en verhalen horen?
  3. Denk na over hoe je de informatie die je verzamelt wilt vastleggen. Doe je het ook voor andere familieleden, bijvoorbeeld je broers of zussen of je eigen kinderen? Schrijf de verhalen dan op of maak een video.

 

Vind je dat allemaal te veel gedoe?

Dan kan ik je helpen. Ik kan, met jouw input, het levensverhaal van je ouders bewaren, of dat van die knotsgekke oom die overal op de hele wereld gewerkt heeft. Dat doe ik op film: snel, makkelijk en uniek. Van die video-opnames en van foto’s of ander beeldmateriaal dat jullie hebben, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret. Dat krijg je dan op DVD en USB-stick binnen twee weken kant en klaar thuis.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In een half uur bespreken we of ik je kan helpen. Of doe eerst de gratis en vrijblijvende levensverhaal-check. Daarmee ontdek je zelf in een paar minuten of en in welk levensverhaal jij geïnteresseerd bent.

 

DOE NU DE GRATIS LEVENSVERHAAL-CHECK

 
 

Ik ben Marjolijn van der Veeken, gediplomeerd documentairemaker en tekstschrijver. Ik heb zelf ervaren hoe groot de leegte is en hoe groot het gemis is na het overlijden van dierbare familieleden, zoals ouders en grootouders. Als er geen tastbare verhalen en herinneringen meer zijn, als ze hun levensverhalen niet hebben doorgegeven.

 
Daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om video’s te maken van levensverhalen. Ik wil speciale herinneringen aan dierbaren creëren door hun levensverhalen op video vast te leggen. Hierbij combineer ik mijn eigen ervaringen van het verlies van mijn ouders met mijn passie om met video en het monteren van video en foto’s mooie, blijvende herinneringen voor anderen te maken.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57