Waarom lees je graag biografieën – maar vergeet je je ouders te vragen naar hun hilarische eerste ontmoeting in 1959?

levensverhalen van familie“Weer een biografie van Churchill? En wanneer ga je wat vragen over hun hilarische eerste ontmoeting?”

Verbluft keek Daan haar aan. Ze had gelijk. Hij verslond biografieën, de één na de ander, maar in het leven van zijn eigen familie was hij niet echt geïnteresseerd. En hij moest toegeven, dat was best raar.

“Hun eerste ontmoeting? Wat was daar dan mee?”

 

Kinderen weten maar weinig over ouders en voorouders

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen weinig weten over hun familiegeschiedenis. Mensen die het wel interessant vinden staan daar vaak veel te laat bij stil. Hoe langer ze wachten, hoe moeilijker het wordt om oom Henk nog te interviewen. Zo gaan familiegeschiedenissen verloren.

Maar zo hoeft het niet te gaan. Praat met je familieleden en maak notities of maak een opname.

 

Ik geef je drie tips om meteen aan de slag te gaan

  1. Bedenk wie je meer over jouw familiegeschiedenis kan vertellen. Maak een lijstje met namen. Vaak is het het makkelijkst is om te beginnen met je grootouders of je ouders. Of met hun broers en zussen.
  2. Bel je oma of je oudoom en maak een afspraak om een uur met ze te praten over het verleden. Bedenk over welke onderwerpen je met ze wilt praten. Wil je hun eigen verhalen en ervaringen horen of heb je vragen over andere personen uit je familie, die misschien al overleden zijn?
  3. Plan vooraf hoe je de informatie die je verzamelt vast wilt leggen. Wil je de verhalen delen met andere familieleden, bijvoorbeeld je broers of zussen of je eigen kinderen? Dan moet je ze opschrijven of een opname maken.

 

Vind je dat allemaal wel érg veel werk?

praat met die vijgezelle tante die de hele wereld over gereisd heeftDan kan ik je helpen. Ik kan, met jouw input, het levensverhaal van je ouders bewaren, of dat van die leuke vrijgezelle tante die de hele wereld over gereisd heeft. Dat doe ik op film: snel, makkelijk en uniek. Van die beelden en van foto’s of ander materiaal dat jullie hebben, maak ik een persoonlijk en uniek videoportret. Dat krijg je dan op DVD en USB-stick binnen twee weken kant en klaar thuis.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In een half uur onderzoeken we telefonisch of ik je kan helpen. Of

 

DOWNLOAD HIER DE GRATIS LEVENSVERHAAL-CHECK

 

 

Ik ben Marjolijn van der Veeken en ik maak video’s van levensverhalen. Dat zijn persoonlijke en unieke videoportretten van mensen die vertellen over hun leven, hun familiegeschiedenis en hun levenslessen. Op mijn pagina levensverhaal lees je meer.

 
Ik werk ook als tekstschrijver en videomaker. Ik help zzp’ers met sterke teksten en video’s om hun website een boost te geven. Bijvoorbeeld: een video waarin de ondernemer zich voorstelt, en video’s waarin zijn klanten vertellen hoe hij ze geholpen heeft. Dat is een veel te weinig gebruikte manier om makkelijk nieuwe klanten te bereiken. Lees meer op www.jouwonlinetekstenvideomaker.nl.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marjolijn van der Veeken Tekst & Video - KvK 69127743 - BTW NL002172500B57